Header Ads Widget

Fårstek klassiskt recept


Blanda senap och salt och gnid in det i steken och späcka den med vitlök skuren i fina strimlor. Lägg den helst på galler i en långpanna i het ugn. Späd med kokande buljong då steken börjar bli lite brun och ös den var tionde minut. Vänd den ibland så att den inte blir för mörk. Den behöver steka 1,5-2 timmar. Pröva med en fågelnål. 

När den utsipprande saften är färglös, är steken färdig. Är köttet av fin kvalitet och väl hängt, blir det saftigast och bäst om det steks i ganska svag ugn (160 °) i ungefär 2,5 tim. Stektermometer bör visa 82 ° när köttet är färdigt. Ta då genast ut det. Gör en tunn steksås, vispa ur långpannan med varmt vatten, sila det och använd det i såsen som får koka 5 min. Smaksätt med svart vinbärsgelé (dock inte så att såsen blir söt) och salt.

Uppskärning: skär steken i ganska tjocka skivor, som får ligga kvar på sin plats. Serveras varm på väl värmda tallrikar.
Grönsallad och grönsaker eller brynt potatis serveras till.Fårstek klassiskt recept1 Fårstek på ca 2.5 kg
3/4 msk salt
1 tsk senap
1 klyfta vitlök

Sås: 
3 msk mjöl resten av skyn 
1-2 dl grädde
1 tsk svart vinbärsgelé

Stekskyn silas upp. Det som fastnar i silen hälls i en kastrull, häll därefter i buljong eller mjölk och låt alltsammans sakta koka en stund. Skyn skummas väl. En del av den skummade skyn slås i en liten kastrull, mjölet tillsätts och får under omröring brynas, men ej brännas. Resten av skyn, det uppsilade avkoket och grädden tillsätts, lite i taget.

Kastrullen tas av plattan efter första spädningen och får inte ställas tillbaka förrän såsen är alldeles slät. Såsen får koka mellan varje spädning. Detta upprepas, tills man fått önskad mängd och såsen är tillräckligt simmig. Den kryddas och avsmakas.


Skicka en kommentar

0 Kommentarer