Header Ads Widget

Marmelad recept | Hur man gör fruktmarmelad

Citronmarmelad

En god ljust gul marmelad av engelsk typ och med spår av fint skurna, riktigt tunna skalremsor.

Det här behövs:

1,5 kg citroner
1,25 liter vatten + vatten + kärnorna
2- 2,5 kg socker
1 msk citronsyra


Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Skala av allt det gula ytterskalet med en potatisskalare och strimla sedan detta skal väldigt fint med en liten vass kniv. Skala av det vita innerskalet och spara det. Lägg det i en liten kastrull så länge tillsammans med alla citronkärnor. Det vita skalet och kärnorna innehåller rikligt med pektin.


Skär citronköttet i strimlor eller bitar. Koka detta tillsammans med 1,25 liter vatten och de gula skalstrimlorna i en stor gryta, som så småningom också ska rymma sockret. Lägg lock på grytan. Låt det koka sakta i 50-60 minuter.


Koka under tiden det vita skalet + kärnorna i 6-7 dl vatten i den mindre kastrullen. (kontrollera vattenmängden då och då, eventuellt behövs en aning mer vatten.) Ta sedan vara på spadet, krama ur allt ordentligt och häll spadet i den stora marmeladgrytan. Släng kärnor och skalskräp.


Blanda ner socker och koka marmeladen högst 15 minuter sedan sockret kommit i. Låt marmeladen stå en liten stund och gelea sig innan den hälls upp på burkar. Man brukar inte behöva paraffinera marmelad av den här typen. Den klarar sig bra ändå om burkarna har täta och rena lock.


Marmelad recept| hur man gör fruktmarmelad
   Recept på Sommarläsk med frukt för varma dagar
                                             

Falsk aprikosmarmelad

Den här marmeladen innehåller inga aprikoser alls, men smaken blir lustigt nog förvillande lik aprikosmarmelad.

Det här behövs: 
5 medelstora (ca 750 g) morötter
4 syrliga apelsiner
saft av 2 stora citroner (ca 2 dl)
8 dl vatten
1 kg (12dl) socker  


Gör så här:
Skala morötterna. Riv dem grovt och lägg över i en tjockbottnad gryta. Tvätta och skölj apelsinerna noga - bäst med borste och varmt vatten. Skär av det yttersta skalet på apelsinerna så att bara det orangegula kommer med. Skär de gula skalbitarna i tunna strimlor med en vass liten kniv. Skär sedan apelsinerna i halvor och pressa ur saften på vanligt sätt. Lägg saft och skalstrimlor i grytan med de rivna morötterna. Häll på vattnet, men vänta med socker och citronsaft så länge.

Koka massan under lock i ca 25 minuter. Häll i socker och pressad citron (citronskalet används inte) och koka nu utan lock till marmeladkonsistens (häll lite av massan på en kall tallrik och låt svalna lite. Dra sedan med baksidan på en sked genom massan, om den inte flyter ihop igen är den färdig). Det tar ungefär 1 timme och 10 minuter. Rör om då och då.  Skumma den färdiga marmeladen. Ös upp marmeladen i rena burkar. Paraffinera. Låt burkarna svalna långsamt på dragfri plats.

Osötad aprikosmarmelad

En helt osötad marmelad, kan man göra av torkade aprikoser som läggs i blöt över natten i lite vatten. Häll sedan av det mesta av vattnet och koka aprikoserna till mos, det tar bara några minuter. Den här marmeladen är idealisk för den som inte vill eller kan äta socker. Men eftersom den inte innehåller socker har den begränsad hållbarhet. Koka små satser, förvara i kylskåpet upp till en vecka.


Plommonmarmelad

Plommonen ska helst vara en aning omogna, då blir den färdiga marmeladen fin i konsistensen. Räkna plommonen, det är viktigt! Alla kärnorna ska nämligen fiskas upp med sked.

Dubbla inte receptet, då kan marmeladen bli lös.

Det här behövs:


1,5 kg plommon
1 dl vatten
saft av 2 pressade citroner
1 kg (12 dl) strösocker

Räkna som sagt plommonen. Skölj frukten väl men skala den inte. Kärna inte heller ur plommonen. Lägg dem bara tillsammans med 1 dl vatten i en tjockbottnad gryta. Koka under lock i 30 minuter. Ta sedan upp alla kärnor med hålslev.

När alla kärnor fiskats upp häller man i socker och citronsaft. Koka nu utan lock i ca 55 minuter. Koka sakta, det ska vara klart synliga bubblor i grytan, men värmen får inte bli för hög. Skumma sedan noga, dvs. ta med en stor sked bort det vita "skum" som bildas. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar som fylls ända upp. Sätt på rena skruvlock. Man kan också paraffinera marmeladen innan locken sätts på. Förvaras svalt.

Plommonchutney

Lök och kryddor kan förvandla en plommonmarmelad till en spännande chutney. Koka plommon med vatten och citron som i receptet ovan. Lägg sedan, samtidigt med sockret, i 4-5 msk salt, 1/2 kilo skalad och grovt hackad gul eller röd lök, skalade och hackade klyftor av 1 hel stor vitlök, 3 dl vinäger, 1/2 dl gula senapsfrön, 2 msk hel koriander, (1 tsk chilipulver). Koka nu sakta och försiktigt utan lock i 55- 75 minuter. Smaka av med 1-2 tsk kajennpeppar. Häll upp i burkar som till marmelad.

Skicka en kommentar

0 Kommentarer