Header Ads Widget

Recept på inlagd gurka och Rödbetor

Inlagda rödbetor
Låt rotspetsen och en liten bit av blasten sitta kvar under kokningen. Då behåller röbetorna färgen bättre.

1 kg späda rödbetor
1 dl pepparrot i små tärningar
(2 strimlade vitlöksklyftor)

Lag av:
1 dl ättiksprit + 7 dl vatten
2 dl socker
1 msk salt
6 hela kryddnejlikor
6 kryddpepparkorn
1 msk senapsfrönRecept på inlagda gurka och Rödbetor,Borsta rödbetorna försiktigt så att skalen inte går sönder. Koka rödbetorna nästan mjuka (ca 20 minuter brukar det ta). Spola sedan rödbetorna i kallt vatten och ta av skalet. Ett bra sätt är att använda gummihandskar och bara gnida av skalet. Varva rödbetorna med små pepparrotstärningar och ev. vitlöksbitar i en rymlig burk.

Blanda allt till lagen och koka upp. Häll lagen över rödbetorna. Rödbetorna är klara efter en vecka. Heminlagda rödbetor brukar hålla sig 4-5 månader om de förvaras svalt.

Snabbsaltad gurka
Det är mycket enkelt att lägg in gurka själv. Gurkan är färdig efter en vecka och håller sig ca 2 månader om den förvaras i kylskåpet.

Borsta och skölj 1 kilo små fina västeråsgurkor. Pricka gurkorna, dvs stick några hål i varje gurka (då tränger lagen in bättre). Varva gurkorna i en burk tillsammans med ca 15 svartvinbärsblad.

Rör ihop en lag (den ska inte kokas) av 1 liter vatten, 4 msk salt, 1-2 tsk socker och 2,5 msk ättiksprit. Låt lagen stå en stund, rör då och då tills saltet smält. Häll lagen över gurkorna, täck gurkan med plastfilm och ställ in kylskåpet.

Vår ättiksgurka
Den här inläggningen påminner om klassisk ättiksgurka men med lite annorlunda kryddning. Istället för korianderfrön kan man ta lite mer senapsfrön.

Det här behövs:
1 kg västeråsgurkor
1 msk hela korianderfrön
1 medelstor gul lök
(1 röd skivad paprika)
2 msk senapsfrön
2 msk fint tärnad pepparrot
10- 20 dillkronor
ev. 10 svartvinbärsblad

Lag av:
3 dl vatten
3 dl ättiksprit
4 dl socker + 1 dl salt
(ev. 1 kryddmått alun, 1/3 tsk vinsten)

Skölj gurkorna och skrubba dem rena med borste. Skölj igen. Skölj också vinbärsblad och dillkronor väl. Skiva gurkorna i drygt cm-tjocka skivor.
Varva gurkskivorna i en burk med pepparrot, tunna paprikastrimlor, vinbärsblad, dillkronor, senapsfrön, koriander samt lök i tunna skivor.
Rör ihop lagen och låt den stå en halvtimme, eller hellre, ge lagen ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna. Häll lagen över innehållet i burken. Ättikslagen verkar kanske vara för lite till en början, men gurkorna saftar sig snart så att lagen kommer att täcka. Ställ burkarna svalt. Efter ca en vecka kan man provsmaka och den håller ca 4 månader om den förvaras svalt.Skicka en kommentar

0 Kommentarer